Miért szükséges vállalatfelvásárlás során a cégeladás bejelentése?

Sokan vannak úgy, hogy nem egy kifejezetten új vállalkozást szeretnének indítani a nulláról, hanem inkább átvennének egy már működőt. Ennek érthető az oka hiszen egy már meglévő vállalkozással úgy lehet számolni, hogy mivel már működik, ezért vannak ügyfelei, vásárlói, van bevétele, emellett rendelkezik beszállítókkal, kialakult üzleti modellel, és alkalmazottakkal. Így ezeket nem annak kell felkutatni, kialakítani, aki már meglévő céget venne át.

Természetesen sokat számít, hogy van-e nyeresége, illetve az milyen mértékű, de ez a vállalatfelvásárlás során kiderül. Amikor cégvásárlás, meglévő vállalkozásba befektetés történik, akkor a cégfelvásárlás bejelentése is egyfajta kötelezettséget jelent a felvásárló számára. 

De miért is van erre a bejelentésre szükség? Lényegében az a legfőbb célja, hogy ne alakulhassanak ki a piacon olyan cégek, amelyek monopol helyzetbe kerülnének a vállalat felvásárlás, adott esetben a versenytársak sorozatos felvásárlása útján, hiszen ezáltal a megmaradó versenytársak nehéz helyzetbe kerülnének, egyúttal ellehetetlenítené az a megélhetésüket, és csökkenne a piac hatékonysága. 

Ha például mindkét vállalkozás több milliárdos bevétellel rendelkezik, akkor a versenyfelügyeleti bejelentés már szóba jöhet. A ####### vállalatfelvásárlás bejelentése a Gazdasági Versenyhivatalnál történik, amelynek részletes szabályai léteznek, de érdemes mind az 500 millió, mind az egymilliárd forintos küszöbértéket fejben tartani.

Többek között a vállalatfelvásárlás bejelentése kapcsán további információt találhatnak az Adequit cégértékesítés portál oldalán az érdeklődők, akik egyúttal tájékoztatást kaphatnak az ezzel kapcsolatos lehetőségeikről és kötelezettségeikről egyaránt, illetve a tranzakciós tanácsadás igénybe vehető mind eladói, mind vevői oldalon.